torsdag 26. januar 2012

onsdag 25. januar 2012

Asperger = Drapsmenn og terrorister ?

I dag våknet jeg til en forferdelig avisoverskrift : Breivik kan ha Asperger syndrom !


Jeg leser artikkelen som står på nettet hos Dagbladet. Jeg kjente at jeg ble kald og varm og kald igjen. Så våknet krigeren i meg , ikke faen om de skal få lov til dette !!!!  Det er en person uten kompetanse som skriver noe vås. Så jeg tar på meg boksehanskene og skriver her, for det er det eneste jeg kan gjøre akkurat nå.
Her har jeg jobbet og slitt i de snart to årene jenten min har hatt diagnosen med å få henne (og oss) til å være stolt av den, vedkjenne seg den og lære om den. Jeg har pushet henne til å fortelle åpent om diagnosen i et håp om at vi kan være med på å skape et mer tolerant samfunn hvor man ikke trenger å skjule seg eller skamme seg. Et samfunn hvor det er lov å være annerledes - kanskje til å med flott å være annerledes og unik. Jeg har sett henne vokse på dette. Hun har en indre trygghet som mange "normale" misunner henne. Hun vet at hun er verdifull og flott og ingen vil klare å rokke ved det. Hun takler utfordrende situasjoner på en helt annen måte en før, og har opplevd mange mestringsøyeblikk ved at hun kan si "dette er litt vanskelig for meg for jeg har Asperger", dermed trenger hun ikke å løpe vekk, skrike eller slå seg ut av situasjonen, hun har fått ord !
Jeg har fortalt om våre erfaringer til andre foreldre med barn i lignende situasjoner og anbefalt de å være åpen. Asperger er ikke noe man kan skjule, det blir tydelig for alle rundt barnet/ungdommen at det er "noe", men de ser det ikke alltid selv og vil derfor ikke si noe - for da kan man være "normal" som de andre. Jeg ønsker mer av Tony Attwoods holdning hos fagfolk i Norge (og i befolkningen), han sier "congratulations you have Asperger".
Så kommer altså dette innlegget om Breivik, som skriker mot meg med fete bokstaver.
Han har påfallende mange av symptomene. Han framstår svært organisert, fiksert og ekstremt målbevisst på et hovedmål. Dette er alle tegn på Aspergers syndrom, sier Belfrage, professor i Kriminologi ved Mittuniversitetet i Sundsvall i Sverige.
Når ble det å være organisert, fiksert og målbevisst en del av diagnostiseringskriteriene ? De er ikke nevnt som de viktige punktene for å få diagnosen så vidt jeg vet ! De fleste toppidrettsutøvere og bedriftsledere vil kunne falle inn under denne kategorien.
Belfrage er i tillegg forskningssjef ved Rättspsykiatriska regionkliniken i byen og er også professor II ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han gjør risikovurderinger av innsatte i den svenske kriminalomsorgen og har foretatt over 500 undersøkelser av innsatte.
Dette er skrevet for å gi inntrykk av at han vet hva han snakker om. Men det står ingenting om kompetansen hans i forhold til testing for Asperger og kompetanse på Autismespekteret. Som man når man leser videre raskt finner ut at han ikke kan mye om. Skremmende lite faktisk !
En norsk ekspert, Jim Aage Nøttestad, påviser feil og mangler ved det den svenske "eksperten" sier, men det er skjult under en liten link, som spesiellt intresserte kanskje klikker på. Han vet hva han snakker om da han har jobbet med dette spesifikke feltet i over ti år !
Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet. Vi ser på de rettspsykiatriske erklæringene der diagnosen er brukt de siste ti årene. De foreløpige resultatene viser at vi ikke finner noen spesiell sammenheng mellom diagnosen og lovbruddene. Fra internasjonal forskning vet vi også at personer med Aspergers ikke er overrepresentert på kriminalstatistikken, sier Nøttestad til Dagbladet.
Men tar Dagbladet hensyn til dette ? Nei, de vil selge aviser så de fortsetter artikkelen med
I mitt arbeid har jeg undersøkt presumptive skoleskyttere som har vist seg å ha Asperger. Jeg jobbet også med et trippeldrap hvor gjerningsmannen følte seg krenket og drepte sin stefar og stebarn. Han hadde Aspergers syndrom, sier Belfrage.
Hvor mange uten diagnosen har følt seg krenket og drept noen ? Jeg bare spør ? En stor andel av ungdom med Asperger har blitt kraftig mobbet på skolen av de "normale" barna. At det kan føre til depresjon og sikkert og i noen tilfeller hevntanker og vold har kanskje ikke så mye med diagnosen å gjøre. Kanskje mer med følelsen av avmakt ovenfor et utrolig rigid A4 samfunn hvor du skal være sosial,pen og populær. Men de færreste mobbeoffer gjør noe med det, diagnose eller ei.
Aspergers syndrom er en veldig bred diagnose og det er viktig å understreke at de aller aller fleste med denne diagnosen er helt ufarlige. Men det kan bli farlig når mennesker med denne diagnosen får ekstreme spesialinteresser som ikke er bra. De har ofte en merkelig logikk i det de gjør, som kan være vanskelig for andre å forstå. De opplever ofte tvangstanker, hevn og føler seg krenket. Diagnosen grenser til det psykotiske, sier han.
Så bra, da kan min datter gå på skolen i morgen å vite at hun mest sannsynlig er ufarlig !!! Hva er dette for en måte å omtale mennesker på ? Høres ut som tatt ut fra en BBC serie om bjørner i Alaska " De fleste er ufarlige". Det trekket som går igjen hos de fleste med Asperger er ikke at de er ufarlige (?)...men at de er snille ! De er så snille at de ofte blir utnyttet. De er ærlige, pliktoppfyllende og holder seg til lover og regler. Det er mer enn hva mange "normale" gjør. Jeg vil også påstå at alle ungdommer som får uheldige interesser (kriminalitet, dop, gjenger) kan bli farlige !
Ja de har en annen logikk enn oss, det vet alle som ser på "Big Bang Theory". Jeg har et eksempel fra min datter: Klokken var 23.00 og jeg skulle legge meg, jeg ser at lyset er på på hennes rom og går inn, "men du kan jo ikke sove når lyset står på" sier jeg. "Vet det, men jeg sover jo ikke" svarer hun :) Veldig logisk faktisk. Det er nok heller ikke mange som opplever tanker om hevn eller føler seg krenket - hvor har han tallmateriale for å understøtte det ? Hadde han sagt depresjon, problemer med å takle forstyrrelse i rutiner og spiseforstyrrelser hadde jeg fulgt ham mer. Så igjen viser han at han ikke vet hva han snakker om. Jeg synes synd på de som blir utredet, eller på annen måte må forholde seg til en så forutintatt , inkompetent og smålig person. Han drar inn enda et fantastisk eksempel:
Typisk for personer med asperger, ifølge svensken, er at de får problemer med å ta førerkort og lignende.
Hvilken relevans har dette for om man utvikler seg til en drapsmann ??? Hele artikkelen avsluttes med en oppramsing av 7 voldshandlinger der gjerningspersonen kan ha hatt asperger (min utheving)

Jeg kjenner jeg koker her jeg sitter å skriver. Innlegget blir nok ikke så gjennomtenkt og velskrevet, for jeg må bare få det ut.
Det kjennes så urettferdig og jeg har lyst å skrike høyt til alle jornalister ! Hvor er deres gangsyn og etiske rettningslinjer ? I en skuff ?
Det er ikke bare iforhold til denne saken eller denne diagnosen overtramp skjer. Det skjer hele tiden og i en verden som er så digitalisert og hvor media er så tilgjengelig for alle, så har de enorm makt. Medias bruk av diagnoser i hytt og pine virker utrolig stigmatiserende.

Min datter har Asperger, hvordan skal hun svare på dette angrepet i morgen på skolen ? Ny på ungdomsskolen, med sine særtrekk. Hun føler seg godt tatt imot og har blitt møtt med forståelse, toleranse og faktisk og litt nyskjerrighet og respekt. Endres dette nå ?
Jeg fortalte henne om artikkelen. Hun leste den, bet seg i leppen og sa "han har virkelig ikke peiling, og han kommer til å ødelegge mye for mange" Jeg vet ikke om det er et særtrekk ved alle jenter, men min jente har ihvertfall empati så det holder. Hun har nesten for mye av det. Hun er politisk aktiv, vil frigjøre land og innføre demokrati, vil redde regnskogene og hjelpe barn i Afrika. Om hun da er fokusert og målrettet på det, så velger jeg å se på det som et gode for verden. Hun hadde og en kommentar på den svenske eksperten sin antagelse om at Breivik var så organisert og derfor hadde Asperger " Da har han ikke sett mitt rom" :)
Avslutter med  kloke ord fra Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri:
På generelt grunnlag høres dette ut som en av de veldig mange hypoteser om Breivik, gjort av personer som ikke har snakket med ham, sier Grøndahl.
Bare synd disse ordene var godt gjemt i artikkelen....


Dette var et litt frustrert krigsrop fra en frustrert mamma. Del gjerne dette med så mange du kan, så danner vi et lite fakkeltog :) jeg ønsker at fler skal reflektere slik at vi kanskje kan få et mer tolerant samfunn med litt mer raushet, varme og visdom.


Les også dette:
åpent brev til media skrevet av en mor til gutt med AS på 15