onsdag 25. januar 2012

Asperger = Drapsmenn og terrorister ?

I dag våknet jeg til en forferdelig avisoverskrift : Breivik kan ha Asperger syndrom !


Jeg leser artikkelen som står på nettet hos Dagbladet. Jeg kjente at jeg ble kald og varm og kald igjen. Så våknet krigeren i meg , ikke faen om de skal få lov til dette !!!!  Det er en person uten kompetanse som skriver noe vås. Så jeg tar på meg boksehanskene og skriver her, for det er det eneste jeg kan gjøre akkurat nå.
Her har jeg jobbet og slitt i de snart to årene jenten min har hatt diagnosen med å få henne (og oss) til å være stolt av den, vedkjenne seg den og lære om den. Jeg har pushet henne til å fortelle åpent om diagnosen i et håp om at vi kan være med på å skape et mer tolerant samfunn hvor man ikke trenger å skjule seg eller skamme seg. Et samfunn hvor det er lov å være annerledes - kanskje til å med flott å være annerledes og unik. Jeg har sett henne vokse på dette. Hun har en indre trygghet som mange "normale" misunner henne. Hun vet at hun er verdifull og flott og ingen vil klare å rokke ved det. Hun takler utfordrende situasjoner på en helt annen måte en før, og har opplevd mange mestringsøyeblikk ved at hun kan si "dette er litt vanskelig for meg for jeg har Asperger", dermed trenger hun ikke å løpe vekk, skrike eller slå seg ut av situasjonen, hun har fått ord !
Jeg har fortalt om våre erfaringer til andre foreldre med barn i lignende situasjoner og anbefalt de å være åpen. Asperger er ikke noe man kan skjule, det blir tydelig for alle rundt barnet/ungdommen at det er "noe", men de ser det ikke alltid selv og vil derfor ikke si noe - for da kan man være "normal" som de andre. Jeg ønsker mer av Tony Attwoods holdning hos fagfolk i Norge (og i befolkningen), han sier "congratulations you have Asperger".
Så kommer altså dette innlegget om Breivik, som skriker mot meg med fete bokstaver.
Han har påfallende mange av symptomene. Han framstår svært organisert, fiksert og ekstremt målbevisst på et hovedmål. Dette er alle tegn på Aspergers syndrom, sier Belfrage, professor i Kriminologi ved Mittuniversitetet i Sundsvall i Sverige.
Når ble det å være organisert, fiksert og målbevisst en del av diagnostiseringskriteriene ? De er ikke nevnt som de viktige punktene for å få diagnosen så vidt jeg vet ! De fleste toppidrettsutøvere og bedriftsledere vil kunne falle inn under denne kategorien.
Belfrage er i tillegg forskningssjef ved Rättspsykiatriska regionkliniken i byen og er også professor II ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han gjør risikovurderinger av innsatte i den svenske kriminalomsorgen og har foretatt over 500 undersøkelser av innsatte.
Dette er skrevet for å gi inntrykk av at han vet hva han snakker om. Men det står ingenting om kompetansen hans i forhold til testing for Asperger og kompetanse på Autismespekteret. Som man når man leser videre raskt finner ut at han ikke kan mye om. Skremmende lite faktisk !
En norsk ekspert, Jim Aage Nøttestad, påviser feil og mangler ved det den svenske "eksperten" sier, men det er skjult under en liten link, som spesiellt intresserte kanskje klikker på. Han vet hva han snakker om da han har jobbet med dette spesifikke feltet i over ti år !
Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet. Vi ser på de rettspsykiatriske erklæringene der diagnosen er brukt de siste ti årene. De foreløpige resultatene viser at vi ikke finner noen spesiell sammenheng mellom diagnosen og lovbruddene. Fra internasjonal forskning vet vi også at personer med Aspergers ikke er overrepresentert på kriminalstatistikken, sier Nøttestad til Dagbladet.
Men tar Dagbladet hensyn til dette ? Nei, de vil selge aviser så de fortsetter artikkelen med
I mitt arbeid har jeg undersøkt presumptive skoleskyttere som har vist seg å ha Asperger. Jeg jobbet også med et trippeldrap hvor gjerningsmannen følte seg krenket og drepte sin stefar og stebarn. Han hadde Aspergers syndrom, sier Belfrage.
Hvor mange uten diagnosen har følt seg krenket og drept noen ? Jeg bare spør ? En stor andel av ungdom med Asperger har blitt kraftig mobbet på skolen av de "normale" barna. At det kan føre til depresjon og sikkert og i noen tilfeller hevntanker og vold har kanskje ikke så mye med diagnosen å gjøre. Kanskje mer med følelsen av avmakt ovenfor et utrolig rigid A4 samfunn hvor du skal være sosial,pen og populær. Men de færreste mobbeoffer gjør noe med det, diagnose eller ei.
Aspergers syndrom er en veldig bred diagnose og det er viktig å understreke at de aller aller fleste med denne diagnosen er helt ufarlige. Men det kan bli farlig når mennesker med denne diagnosen får ekstreme spesialinteresser som ikke er bra. De har ofte en merkelig logikk i det de gjør, som kan være vanskelig for andre å forstå. De opplever ofte tvangstanker, hevn og føler seg krenket. Diagnosen grenser til det psykotiske, sier han.
Så bra, da kan min datter gå på skolen i morgen å vite at hun mest sannsynlig er ufarlig !!! Hva er dette for en måte å omtale mennesker på ? Høres ut som tatt ut fra en BBC serie om bjørner i Alaska " De fleste er ufarlige". Det trekket som går igjen hos de fleste med Asperger er ikke at de er ufarlige (?)...men at de er snille ! De er så snille at de ofte blir utnyttet. De er ærlige, pliktoppfyllende og holder seg til lover og regler. Det er mer enn hva mange "normale" gjør. Jeg vil også påstå at alle ungdommer som får uheldige interesser (kriminalitet, dop, gjenger) kan bli farlige !
Ja de har en annen logikk enn oss, det vet alle som ser på "Big Bang Theory". Jeg har et eksempel fra min datter: Klokken var 23.00 og jeg skulle legge meg, jeg ser at lyset er på på hennes rom og går inn, "men du kan jo ikke sove når lyset står på" sier jeg. "Vet det, men jeg sover jo ikke" svarer hun :) Veldig logisk faktisk. Det er nok heller ikke mange som opplever tanker om hevn eller føler seg krenket - hvor har han tallmateriale for å understøtte det ? Hadde han sagt depresjon, problemer med å takle forstyrrelse i rutiner og spiseforstyrrelser hadde jeg fulgt ham mer. Så igjen viser han at han ikke vet hva han snakker om. Jeg synes synd på de som blir utredet, eller på annen måte må forholde seg til en så forutintatt , inkompetent og smålig person. Han drar inn enda et fantastisk eksempel:
Typisk for personer med asperger, ifølge svensken, er at de får problemer med å ta førerkort og lignende.
Hvilken relevans har dette for om man utvikler seg til en drapsmann ??? Hele artikkelen avsluttes med en oppramsing av 7 voldshandlinger der gjerningspersonen kan ha hatt asperger (min utheving)

Jeg kjenner jeg koker her jeg sitter å skriver. Innlegget blir nok ikke så gjennomtenkt og velskrevet, for jeg må bare få det ut.
Det kjennes så urettferdig og jeg har lyst å skrike høyt til alle jornalister ! Hvor er deres gangsyn og etiske rettningslinjer ? I en skuff ?
Det er ikke bare iforhold til denne saken eller denne diagnosen overtramp skjer. Det skjer hele tiden og i en verden som er så digitalisert og hvor media er så tilgjengelig for alle, så har de enorm makt. Medias bruk av diagnoser i hytt og pine virker utrolig stigmatiserende.

Min datter har Asperger, hvordan skal hun svare på dette angrepet i morgen på skolen ? Ny på ungdomsskolen, med sine særtrekk. Hun føler seg godt tatt imot og har blitt møtt med forståelse, toleranse og faktisk og litt nyskjerrighet og respekt. Endres dette nå ?
Jeg fortalte henne om artikkelen. Hun leste den, bet seg i leppen og sa "han har virkelig ikke peiling, og han kommer til å ødelegge mye for mange" Jeg vet ikke om det er et særtrekk ved alle jenter, men min jente har ihvertfall empati så det holder. Hun har nesten for mye av det. Hun er politisk aktiv, vil frigjøre land og innføre demokrati, vil redde regnskogene og hjelpe barn i Afrika. Om hun da er fokusert og målrettet på det, så velger jeg å se på det som et gode for verden. Hun hadde og en kommentar på den svenske eksperten sin antagelse om at Breivik var så organisert og derfor hadde Asperger " Da har han ikke sett mitt rom" :)
Avslutter med  kloke ord fra Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri:
På generelt grunnlag høres dette ut som en av de veldig mange hypoteser om Breivik, gjort av personer som ikke har snakket med ham, sier Grøndahl.
Bare synd disse ordene var godt gjemt i artikkelen....


Dette var et litt frustrert krigsrop fra en frustrert mamma. Del gjerne dette med så mange du kan, så danner vi et lite fakkeltog :) jeg ønsker at fler skal reflektere slik at vi kanskje kan få et mer tolerant samfunn med litt mer raushet, varme og visdom.


Les også dette:
åpent brev til media skrevet av en mor til gutt med AS på 15

21 kommentarer:

 1. Tusen takk for din reaksjon og velvalgte ord på denne utrolig tøffe dagen for mange med Asperger syndrom og deres omgivelser!
  Kunne absolutt ikke skrevet noe bedre selv!!!

  Stå på og hjelp datteren videre med sitt pågangsmot og flotte holdning! Blir rett og slett stolt av å lese om en slik flott jente, og av mora som har fått det til!

  Klem for dagene som kommer!
  Hilsen Anne, mor til gutt med AS på 21 år

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anne !
   Vi må jo bare krumme nakken og stå på videre. Ny runde i ringen!
   Tusen takk for at du la igjen en kommentar her, det varmer å få slike tilbakemeldinger.

   Slett
 2. Veldig godt og tankevekkende skrevet. Synes du bør vurdere å sende dette til landets største aviser, og kanskje også til nrk og tv2.

  Ikke sikkert mange "nok" leser dette via blogg/facebook.

  Godt jenten din har en mor som kjemper for henne, bare så synd at det i det hele tatt må være nødvendig. Lykke til videre, det høres jo heldigvis ut som om datteren din er reflektert og trygg, det vil nok hjelpe henne i dagliglivet fremover. Klem fra Kenneth S :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Kenneth :) Ja hun er fantastisk så det vil nok gå bra med henne. Det er bare så slitsomt at man hele tiden må kjempe. Jeg har forsøkt å sende den rundt, men er ikke sikker på hvor mye av det som kommer inn på "kontakt" sidene som blir lest/vurdert. Helst skulle man kjent en jornalist.
   Men det er bare å dele om noen vet en effektiv måte :)
   Takk for at du tok deg bryet med en kommentar.

   Slett
 3. Utrolig godt skrevet. Jeg har selv jobbet med Asberger barn, gjernde også med både doble og trippel diagnoser. Og jeg forstår deg veldig godt.

  Synes det er uetisk å skrive slikt og ikke fremheve hva den andre eksperten sier om samme sak, men heller spille videre på det som gir flest solgte aviser. Det er helt forkastelig, hvor er det blitt av god presseskikk???

  Stå på. Også håper jeg for all del ikke at datteren din må lide unødvendig av uttalelsene til den uopplyste fra Sverige :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, kjekt med slike tilbakemeldinger. Man kan virkelig lure på hvor etikken er, hva skulle de med denne artikkelen ?
   Hun er sterk, så det går nok bra - men noen kommentarer blir det nok.

   Slett
 4. Godt skrive!

  Langt fleire bør lese det, så eg tar meg fridomen å linke til denne bloggen på facebook.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, flott at du linker :) Jeg vil gjerne ha spredd den til så mange som mulig !

   Slett
 5. Hei! Bra skrevet!!!! Det er ikke bare du som reagerte slik i går. Vi var mange. Min gode venn sendte brev til flere aviser og noen har faktisk publisert det http://www.abcnyheter.no/meninger/borger/2012/01/25/apent-brev-til-media

  Ser du skriver at din datter flyter over av empati, godt å høre :) Det gjør sønnen min også. De er snille de aller fleste og det er så vondt om en slik møllestein skal henge ved asperger diagnosen.
  Lykke til videre i kampen!
  Klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Maia. Dessverre var vi flere ja, også etterlatte og overlevende fra Utøva reagerer på at det må stå noe hver dag - og denne artikkelen var jo bare spekulativ og ødeleggende.
   Jeg tror det er flere med Empati, men som Rudy Smone skriver i sin bok : Det kan bli for mye og da må man beskytte seg, det er heller ikke lett å vite når,hvor eller hvordan.
   Jeg har linket til det brevet om du ser på slutten av innlegget mitt.Håper vi kan få litt ut i media ved at vi er flere som skriver :) Takk for kommentar !

   Slett
 6. Hei!

  Kjempebra skrevet! Jeg er en 38 år gammel mann, og har selv Asperger syndrom, og kjenner etterhvert mange andre som har det også. Jeg ble vel så sjokkert over Dagbladets artikkel i går! Vanvittig å dra en hel gruppe med mennesker ned i gjørma med dette! Vi sliter nok fra før med å bli akseptert for den vi er, og så sier denne "eksperten" nærmest at: "Har du Asperger syndrom, er du sannsynligvis en drapsmann eller kvinne"! "Til alle andre: Hold dere unna disse menneskene!" Det er jo akkurat det, at vi ikke er overrepresentert på drapsstatistikken. Vi er nemlig interesert i rettferdighet i samfunnet. Ikke å jakte de som skulle ha en annen oppfatning enn oss på en slik måte. Da skulle det jo vært mange tusen "farlige" mennesker som er "løs" i samfunnet. Dagbladet har jo også fullstendig glemt "Vær varsom plakaten"! Personlig håper jeg de blir meldt inn til PFU med denne artikkelen, og får seg en skrape i lakken. (Hva med å betale kompensasjon til Autismeforeningen, og da en STOR sum)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk ! Ja det er svært ødeleggende og styrker ikke akkurat lysten til ungdom å gå ut åpent med diagnosen. Jeg opplever de med Asperger som jeg har møtt som utrolig mye mer tolerante, ærlige og rettferdige enn "den vanlige nordmann".De "normale" som setter i bås, stigmatiserer, latterliggjør, mobber og holder utenfor (og de er det mange av) er de farlige !
   Jeg vet at Autismeforeningen har tatt "vær varsom plakaten" opp med Dagbladet og skal ha møte på fredag.

   Slett
 7. Har akkurat lest det flotte innlegget ditt!
  Jeg er mor til en gutt med Aspergers syndrom og bor i England. Situasjonen her er akkurat slik som du forteller at det er i Norge – en må sloss hele tiden for å få rettigheter og forståelse for et barn med Aspergers syndrom. Min sønn ble mobbet på ungdomsskolen, til en slik grad at han til slutt ble gående rundt stum og stiv – en tilstand som visstnok heter catatonia. Ikke en av lærerene ringte hjem til oss foreldre for å fortelle hvordan han hadde det på skolen, jeg oppdaget det ved en tilfeldighet.
  Hvordan er forresten tilbudet til unge voksne med Asperges i Norge – videre utdanning, arbeidslivet, trygd, osv. Har tenkt så smått på å flytte tilbake til gamlelandet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei ! Takk for kommentaren din, kjekt at du likte innlegget.
   Jeg vet ikke nok om hvordan det er for voksne med Asperger i Norge.Det varierer også veldig fra kommune til kommune. Men det inntrykket jeg får er at man må fortsette å kjempe, dessverre. Jeg vil likevel tro at trygdesystemet er bedre i Norge enn England.

   Slett
 8. Hi, I have AS and think the Belfrage is probably correct in his assessment that Breivik has AS, however I agree with your post that the article is sensationalist and ill-advised.
  It is, of course, possible to have other psychological conditions as well as AS.
  Many people with AS go on to have very great achievements indeed, and many without AS go on to do great harm. Breivik let anger and hatred in, from what he suffered, and that will always find a target if you let it, whoever you are. Now he will suffer much more for what he has done. It was anger and hatred that created Breivik, not AS.
  So don't get angry about the article, and don't be frustrated, just forgive and wish happiness for all!

  SvarSlett
  Svar
  1. I totally agree with all you say here!

   Slett
  2. Thank you for reading and commenting. and I will try not to be frustrated ;-)

   Slett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Jeg synes det må gå ann å forholde seg objektiv til denne antagelsen. Det er flere psykiatere og psykologer, anerkjente og ukjente, som tenker at Breivik kan lide av en utviklingsforstyrrelse, og da spesielt innenfor autismespekteret. Blant andre Henning Værøy.

  Symptomene ser tilsynelatende ut til å være tilstede hos Breivik, og de ser også ut til å ha vært det over tid, ut i fra det som kommer fram i vitneerklæringene. Selv om de symptomer som blir nevnt av Belfrage er noe diffuse ift. en evt. diagnose. Men det endrer ikke det faktum at symptomene er tilstede i stor grad, selv om artikkelen beskriver de på en overfladisk måte.

  Det er viktig å huske på at en diagnose ikke er noe mer enn en samling av symptomer, og sier lite eller ingenting om en persons personlighet. Ville en person med migrene følt seg støtt om det kom frem at Breivik har migrene? Neppe. Eksempelet er noe satt på spissen, men poenget er at en diagnose aldri definerer en person. Så det er unødvendig å gå i forsvarsposisjon på grunn av at noen mener han kanskje lider av AS. Selv så mener jeg at han i stor grad ser ut til å gjøre det, men det er kanskje en komorbiditet inne i bildet, da muligens med en narsissistisk og/eller dyssosial personlighetsforstyrrelse i tillegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære psykologistudent, jeg håper du vil lære deg klokskap, empati, forståelse og fintfølelse i løpet av dine år på studiene. En ting er hva du tenker om diagnose eller ikke - en helt annen sak er å bli møtt av en skrikende avisoverskrift som putter alle i en bås " Han har Asperger det er derfor han kunne gjøre dette". Vi vet alle at det er mange og kompiserte grunner og årsaksforhold som ligger bak hvert valg et menneske tar. Jeg ønsker et varmere mer åpent samfunn og slike overskrifter er ikke et skritt i riktig retning. Hvis du ikke tror de med migrene ville blitt støtt (i eksempelet du brukte) så tror jeg du skal prøve å leve en uke med en merkelapp på deg. Kanskje kan du lære litt ydmykhet og få litt visdom. Jeg ønsker virkelig at du skal få en bedre forståelse. Jeg har en jente som er 13 snart 14 år, det er tøft nok å være tenåring om du "passer inn". Du må da forstå at det ikke er like lett å si " Hei jeg har Asperger" etter et slikt avisinlegg/ medieomtale.Det kan godt hende at du forstår at et menneske er mer enn en diagnose,som du skriver - men det virker kke slik i måten du ordlegger deg på.

   Slett
  2. Fytti katta så sinna jeg blir av sånne som deg! Jeg håper virkelig du ikke ble psykolog. Gud. Asperger mamma du er litt flinkere til å ordlegge deg diplomatisk og riktig enn jeg er, men jeg kjenner at etter å ha lest dette mange år senere koker det fortsatt. Jeg er så utrolig lei av at såkalte "fagpersoner" som denne svensken og psykologistudenten her tror de vet noe som helst, når det lyser så langt at de ikke gjør det. - 16 år gammel jente med asperger

   Slett